بایدها و نبایدهای خرید پابند طلا
قبل از خرید پابند طلا و پوشیدن آن در شرایط و موقعیت های متفاوت، بد نیست از...
ادامهتشخیص طلای اصل از بدل یک هنر است و افراد با تجربه در بازار طلا به سادگی آب خوردن میتوانند طلای اصل را از تقلبی تشخیص دهند، اما برای افراد عادی این کار اگر غیر ممکن نباشد، کار سختی است. گرچه برخی طلافروشان به گفته خودشان حتی از صد متری میتوانند طلای اصل را از بدل تشخیص دهند، اما برای مردم عادی نیز روشهایی وجود دارد که با کمک آن میتوانند طلای اصلی و تقلبی را تفکیک کنند.
خوبی این روشها این است که نیاز به تجهیزات خاصی ندارند و شما یا هر فرد دیگری میتوانید به سادگی و با حداقل امکانات طلای اصل را از بدل تشخیص دهید. برای انجام این کار بهتر است یک قطعه طلا که از اصل بودن آن اطمینان دارید به عنوان طلای شاخص داشته باشید و هریک از روشها را با طلای اصل و طلایی که به آن شک دارید انجام دهید تا نتیجه را ببینید. با پریسان همراه شوید تا شما را با روشهای تشخیص طلای اصل از بدل آشنا کنیم.
برای اینکه از نتیجه هریک از این روشها کاملا مطمئن باشید، بهتر است هر آزمایش را بیش از یک بار تکرار کنید. روشهای ارائه شده در این مقاله همه ساده هستند و بدون نیاز به تجهیزات خاص قابل انجام میباشند. البته برای اینکه نتیجه کاملا دقیقی بگیرید، بهتر است حداقل از چند روش در کنار هم استفاده کنید تا از نتیجه نهایی مطمئن باشید.
آهن ربا
سنجش اصالت طلا با آهنربا یکی از سادهترین روشها برای تشخیص طلای اصل از بدل است. حتی قطعاتی که روکش طلای اصل دارند اما بدنه آنها تقلبی است، با این روش قابل شناسایی هستند. زمانی که آهنربا را به یک قطعه طلا یا نقره اصل نزدیک کنید، نوعی حالت مقاومت ایجاد میشود؛ اما در مورد طلا یا نقره تقلبی قطعه به سرعت جذب آهنربا خواهد شد.
یخ
استفاده از بیشتر برای تست نقره به کار میرود، با این حال برای طلا هم کاربرد دارد. برای تشخیص طلای اصل از بدل با استفاده از یخ، کافی است یک تکه یخ روی آن قرار دهید. از آن جایی که نقره و تا حدودی طلا، رسانای انرژی گرمایی هستند، اگر یک قطعه یخ بر روی آنها قرار دهید و طلا یا نقره اصل باشد، یخ خیلی سریع ذوب میشود. به عبارتی سرعت ذوب یخ روی آنها بیش از سرعت ذوب یخ در درمای معمولی اتاق است.
ضربه
تست ضربه یا پینگ بیشتر برای تشخیص شمش طلا کاربرد دارد. در این روش با فلز به شمش ضربه میزنند و اگر برای مدت 1-2 ثانیه صدای زنگ بدهد، نشان دهنده اصل بودن شمش است. این روش غالبا توسط افراد حرفهای و با تجربه استفاده میشود، با این حال اگر به شمش ضربه زدید و صدای عجیبی شنیدید بهتر است در اصل بودن شمش تردید کنید.
وزن
استفاده از ترازو یکی از بهترین روشها برای تشخیص طلای اصل از بدل است. در این روش ابتدا باید قطعه طلایی که میخواهید از اصل بودن آن مطمئن شوید وزن کنید.
سپس یک ظرف آب مقطر را روی ترازو قرار داده و وزن آن را یادداشت کنید. بدون اینکه به ظرف دست بزنید طلا را نیز داخل آب ظرف قرار دهید و با تفاضل این اعداد وزن طلای خیس را به دست آورید. سپس عددی که از طلای خشک به دست آوردید بر وزن طلای خیس تقسیم کنید. این عدد برای نقره خالص 10.49 و برای طلای خالص 19.32 است. هرچه عدد به دست آمده کمتر باشد، احتمال وجود ناخالصی و پایین بودن عیار طلا و نقره بیشتر است.
دندان
این روش چندان دقیق نیست، با این حال احتمالا همه ما در المپیکهای ورزشی این حرکت را دیدیم که برنده رقابت مدال طلا را گاز میگیرند! کافیست طلا را با فشار ملایم گاز بگیرید. هرچه عیار طلا بیشتر باشد، نرمتر است و فرورفتگی بیشتری روی سطح آن ایجاد خواهد شد.
چشم
طلاهای قدیمی معمولا کد یا نوشتهای ندارند و این به معنای تقلبی بودن آنها نیست، اما اگر طلای قدیمی دارید کافی است دنبال قسمتهایی باشید که رنگپریدگی دارند. این موضوع نشاندهنده این است که آن قطعه فقط روکش طلا دارد و تمام آن از جنس طلا نیست. با این حال طلاهای امروزی به طور مرتب توسط اداره استاندارد بازرسی میشوند.
برای تشخیص طلای اصل از بدل باید مطمئن شوید که شناسه درجشده روی زیورآلات واقعی است. بنابراین کافیست اعداد را در اینترنت جستجو کنید تا از اصالت طلا یا نقره مطمئن شوید. برای سنجش میزان خالص بودن قطعات بعد از عدد دوم یک ویرگول قرار دهید تا درصد خلوص قطعه مشخص شود. این اعداد به صورت زیر است:
سرکه
بدلیجات سریعا با سرکه واکنش میدهند. کافیست قطعهای که میخواهید از اصالت آن مطمئن شوید برای مدت 5 دقیقه داخل ظرف سرکه قرار دهید، اگر رنگ آن تغییر کند مسلما آن قطعه بدل است.
رنگ
تشخیص طلای اصل با این روش نیاز به گذشت زمان دارد. طلای اصل تغییر رنگ نمیدهد اما بدلیجات به مرور زمان کدر و حتی سیاه میشوند. اگر طلایی که خریدید پس از مدتی تیره رنگ شد، بهتر است نسبت به اصل بودن آن شک کنید. البته ممکن است سیاه شدن طلا به خاطر فلزات دیگری باشد که در آلیاژ آن استفاده شده، بنابراین بهتر است از روشهای دیگر نیز در کنار این روش استفاده کنید.
خش اندازی
یک قطعه مسی، مثلا یک سکه بردارید و روی طلا خط بکشید. اگر طلا اصل باشد خط و خشی روی آن ایجاد نمیشود، بلکه قطعی مسی خش برمیدارد. برعکس این قضیه در مورد طلای تقلبی اتفاق میافتد، یعنی طلا خش میافتد و مس سالم میماند.
سرامیک
این روش نیاز به یک قطعه سرامیک بدون لعاب دارد. قطعه ای که به اصل بودن آن شک دارید روی سرامیک بکشید، اگر رد طلایی آن روی سرامیک باقی بماند قطعه اصل است و اگر رد سیاه باقی بگذارد قطعه بدل است.
اسید
اسید باعث تغییر رنگ طلا میشود. کافیست با قطزه چان یک قطره اسید روی طلا بریزید. اگر رنگ آن قرمز، قهوه ای یا سبز شد طلا اصل است، در غیر این صوت احتمال تقلبی بودن آن وجود دارد.
برای تشخیص اصل یا بدل بودن طلا به هیچ عنوان از سفیدکننده یا وایتکس استفاده نکنید. این مواد ترکیباتی دارند که میتواند به طلا و سنگهای قیمتی آن آسیب برساند، بنابراین هرگز این ریسک را نکنید که طلا یا بدلیجات خود را با مواد سفید کننده تست کنید.
آب
یک ظرف آب تهیه کنید و قطعه را داخل آن بیندازید. اگر قطعه اصل باشد در کف ظرف باقی می ماند و اگر بدل باشد پایین ظرف نمیرود.
ید
مقداری ید روی سطح طلا بکشید، اگر رد آن باقی ماند، زیور شما بدل است، در غیر این صورت طلای اصل است.
روشهای دیگری مثل استفاده از دستگاه فرا صوت یا اولترا سونیک، سنگ محک یا کولیس نیز وجود دارد که غالبا توسط طلافروشان استفاده میشوند و نیاز به ابزار خاص دارند، از این رو در این مقاله به این روشها پرداخته نشد. دقت کنید هیچ یک از این روشها به تنهایی صد درصد دقیق نیست، بنابراین برای گرفتن دقیقترین نتیجه بهتر است هر آزمون را بیش از یک بار انجام دهید و حتما از چند روش در کنار هم استفاده کنید تا نتیجه دقیقتری به دست آورید.
دیدگاهها (0)