بایدها و نبایدهای خرید پابند طلا
قبل از خرید پابند طلا و پوشیدن آن در شرایط و موقعیت های متفاوت، بد نیست از...
ادامهیکی از ارزشمندترین مواد در جهان طلاست و همه ما به ارزش این ماده دوست داشتنی کاملا واقفیم. طلا به صورت سنگ طلا از معدن آن استخراج میشود. سنگ معدن طلا علاوه بر طلا دارای عناصر دیگر هم در ساختار سازنده خود میباشد که این عناصر توسط فرایند خالص سازی جدا سازی شده و ما به طلای خالص می رسیم. عنصر طلا در جدول تناوبی عناصر با علامت اختصاری Au نمایش داده میشود که از کلمه لاتین Aurum به معنی «درخشش سپیده دم» گرفته شده است. در بسیاری از فرهنگها طلا نماد خورشید است و از زمان پیدایش همواره در میان مردم محبوبیت داشته و به عنوان فلزی گرانبها شناخته میشده است.
اگرچه مرسومترین و شناخته شده ترین کاربرد طلا استفاده از آن برای ضرب سکه، ساخت جواهرات و کارهای هنری است، اما این فلز گرانبها دارای کاربردهای زیادی در صنایع مختلف است. طلا به دلیل داشتن خواص منحصربفرد خود مانند رسانایی حرارتی و الکتریکی، مقاومت به خوردگی قابل قبول و خواص بیولوژیکی عالی در کاربردهایی همچون ساخت تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی، تولید شیشههای رنگی و صنایع الکترونیک، صنایع انرژی و… کاربرد دارد. در این مقاله میخواهیم انواع طلای استفاده شده در صنعت جواهرسازی را از لحاظ عیار و رنگ مورد بررسی قرار دهیم.
اگر هنگام خرید طلا به فاکتور آن دقت کنید اعداد مختلفی خواهید دید. یکی از اعدادی که در فاکتور طلا درج میشود عیار آن است. دانستن عیار طلا قبل از خرید بسیار مهم است. نکته دیگری که باید موقع خرید طلا به آن توجه کنید رنگ طلاست. رنگهای مختلف طلا به لحاظ خلوص متفاوت هستند و ارزش آنها با یکدیگر فرق میکند. در این مقاله میخواهیم شما را با انواع عیار طلا و رنگهای آن آشنا کنیم تا بتوانید با خیال راحت بهترین خرید را داشته باشید.
عیار، کارات یا قیراط چیست؟
عیار اصطلاحی در صنعت جواهرسازی است که به عنوان واحد اندازهگیری مورد استفاده قرار میگیرد. عیار به درجه خلوص طلای به کار رفته در زیورآلات اشاره دارد. نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است که عیار karat با قیراط carat متفاوت است. اگرچه هر دو اینها به عنوان واحد اندازهگیری در صنعت جواهرسازی استفاده میشوند، اما عیار برای سنجش میزان خلوص طلاست در حالی که قیراط برای سنجش وزن الماس یا سایر سنگهای قیمتی در جواهرات به کار میرود.
عیارهای طلای موجود در بازار
طلای خالص، فلزی بسیار نرم و شکننده است به همین خاطر به ندرت میتوان طلا را به صورت خالص در ساخت جواهرات استفاده کرد. برای غلبه بر این مشکل طلا را با درصد معینی از فلزات دیگر مانند نقره، مس، روی یا نیکل ترکیب میکنند و آلیاژ جدیدی درست میکنند و در واقع با آلیاژ سازی طلا قابلیت شکل پذیری آن را بهبود بخشیده، بطوریکه شکنندگی کمتری داشته باشد و به راحتی بتوان آن را شکل داد.
طلا را میتوان با عیارهای مختلف مانند ۱۰ عیار، ۱۲ عیار، ۱۴ عیار، ۱۸ عیار، ۲۲ عیار و ۲۴ عیار در بازار پیدا کرد. از میان اینها، طلای ۱۴ عیار و ۱۸ عیار بیش از سایر انواع آن مورد استفاده قرار میگیرد.
بهترین عیار طلا کدام است؟
برای پاسخ به این سؤال باید موضوعات مختلفی را در نظر بگیرید:
پس از پاسخ دادن به این سؤالات میتوانید تصمیم بگیرید چه طلایی و با چه رنگ و عیاری میتواند برای شما بهترین انتخاب باشد.
طلای ۲۴ عیار
هرچه عیار طلا بیشتر باشد درصد خلوص آن هم بیشتر است. طلای ۲۴ عیار ۹۹٫۹۹ درصد طلای خالص دارد و رنگ آن زرد بسیار درخشان است. اکثر مردم بر این باورند که بهترین نوع طلا، طلای ۲۴ عیار است، اما باید بدانید که اینطور نیست! اگرچه طلای ۲۴ عیار خلوص بسیار بالایی دارد، اما به دلیل داشتن درصد طلای زیاد بسیار شکننده است، راحت خراش برمیدارد و ترک میخورد، و به سادگی خم میشود. این نوع طلا اگرچه ارزش زیادی دارد اما به هیچ عنوان مناسب استفاده روزانه نیست، بلکه باید دائما از آن مراقبت کنید. بنابراین اگر به دنبال طلایی هستید که هر از گاهی در مهمانیها بپوشید و چشمها را با آن خیره کنید سراغ طلای ۲۴ عیار بروید، در غیر این صورت بهتر است این نوع طلا را فراموش کنید.
طلای ۲۴ عیار مناسب استفاده روزانه نیست، بنابراین اگر به لحاظ جسمی فعال هستید و دائما ورزش میکنید یا کارهای مختلفی را مخصوصا با دستان خود انجام میدهید بهتر است از طلاهای با عیار پایین استفاده کنید. اگر با وجود این مسائل باز هم اصرار به خرید طلای ۲۴ عیار دارید، بهتر است سراغ انگشتر و دستبند نروید. اگرچه گردنبند و گوشواره هم ممکن است حتی با خوابیدن آسیب ببیند و نیاز به تعمیرات و هزینههای اضافه داشته باشد.
طلای ۲۴ عیار به عنوان سرمایهگذاری (در قالب شمش طلا)، کاربردهای صنعتی، ساخت مدالهای ورزشی، صنایع برق و الکترونیک و تجهیزات پزشکی کاربرد دارد.
طلای ۲۲ عیار
درصد خلوص طلای ۲۲ عیار، ۹۱٫۶۷ است و ۸ درصد باقیمانده آن را فلزات آلیاژی تشکیل میدهند. طلای ۲۲ عیار به خاطر ترکیب با فلزات دیگر، نسبت به طلای خالص دوام و استحکام بیشتری دارد. با این حال باز هم نمیتوان گفت طلای ۲۲ عیار کاملا محکم است، بلکه تا حدودی نرم و شکننده است و در هنگام استفاده باید مراقب آن باشید. رنگ طلای ۲۲ عیار، زرد روشن دارد و همین روشن بودن آن را از طلای ۲۴ عیار متمایز میکند. این طلا هم مشابه طلای عیار ۲۴ برای استفاده روزانه چندان مناسب نیست و بهتر است از آن برای سرمایهگذاری استفاده شود.
معمولا طلای ۲۲ عیار را با عدد ۹۱۶ نشان میدهند. اغلب عیار طلا به صورت یک کد بر روی طلا حک میشود.
طلای ۱۸ عیار
طلای ۱۸ عیار ۷۵ درصد طلا دارد و ۲۵ درصد باقیمانده آن را فلزات آلیاژی تشکیل میدهند. طلای ۱۸ عیار یکی از مرسومترین انواع طلا است که در جواهرسازی مورد استفاده قرار میگیرد. رنگ زرد طلای ۱۸ عیار در مقایسه با طلای ۱۴ عیار و ۱۰ عیار تیرهتر است. البته با توجه به نوع فلزات به کار رفته در آن ممکن است سایههای رنگی دیگری هم در این نوع طلا دیده شود. این طلا به دلیل داشتن دوام و استحکام بالا برای استفاده روزانه مناسب است و میتوان آن را متداولترین نوع طلای موجود در بازار دانست. طلای ۱۸ عیار به دلیل دارا بودن خلوص کمتر از طلای ۲۴ و ۲۲ عیار ارزانتر است. معمولا طلای ۱۸ عیار را با 18k، ۰٫۷۵ یا ۷۵۰ نشان میدهند.
طلای ۱۴ عیار
درصد خلوص طلای ۱۴ عیار ۵۸ درصد است و ۴۲ درصد دیگر آن را فلزات آلیاژی تشکیل میدهند. این نوع طلا هم مانند طلای ۱۸ عیار یکی از رایجترین طلاهای موجود در بازار است و به دلیل دارا بودن فلزات آلیاژی با درصد بالا، مقاومت بیشتری در برابر ساییدگی و خراش دارد. طلای ۱۴ عیار دوام و استحکام مطلوبی داشته و برای استفاده روزانه، بخصوص حلقه نامزدی و ازدواج مناسب است. افرادی که فعالیت جسمی زیادی دارند، ورزش سنگین انجام میدهند یا دائما با دستان خود کار میکنند میتوانند با خرید طلای ۱۴ عیار با خیال راحت به فعالیتهای خود ادامه دهند. رنگ این نوع طلا از طلای ۱۸ عیار زردتر است ولی به اندازه آن تیره نیست. به علاوه به دلیل داشتن خلوص کمتر، در مقایسه با عیارهای بالاتر طلا قیمت مناسبی دارد.
طلای ۱۲ و ۱۰ عیار
درصد خلوص طلای ۱۲ عیار، ۵۰ درصد و طلای ۱۰ عیار ۴۱٫۷ درصد است، به همین خاطر از طلایی با این دو عیار برای ساخت جواهرات ارزشمند و گران قیمت استفاده نمیشود. اگرچه طلای ۱۰ و ۱۲ عیار باز هم طلاست و دوام زیادی هم دارد، اما ارزش ذاتی آن به مراتب از اناوع دیگر طلا کمتر است و رنگ چندان زیبایی هم ندارد. این نوع طلا برای افرادی مناسب است که دائما با مواد شیمیایی سر و کار دارند یا کارهای بسیار سنگین انجام میدهند. این نوع طلا به دلیل خلوص کم، ارزانترین قیمت را دارد و به هیچ عنوان برای سرمایهگذاری مناسب نیست.
طلا در رنگ های متنوع
اکنون همه چیز را درباره عیار طلا میدانید. حالا نوبت آن است که سراغ رنگهای طلا برویم و ببینیم طلاهای رنگی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
همانطور که در مبحث عیار طلا گفته شد، طلای خالص بسیار نرم و شکننده است، از این رو با فلزات دیگر ترکیب میشود تا به صورت آلیاژ در بیاید. آلیاژهای طلا بر خلاف طلا خاصیت چکشخواری دارند و به خوبی شکل میگیرند، از این رو از آلیاژهای طلا برای ساخت جواهرات استفاده میشود. این ترکیب عناصر دیگر به طلا سبب ایجاد تغییر رنگ در طلا می شوند، بطوری که طلا در بازار در رنگ های مختلفی موجود است. اگرچه اغلب مردم با طلای زرد و سفید آشنایی دارند، اما رنگهای دیگر طلا هم وجود دارند که کمتر شناخته شده اند. همانطور که گفتیم این رنگ ها از ترکیب طلا با فلزات مختلف ایجاد میشوند که در ادامه به تشریح آنها میپردازیم.
از سفیدی برف تا سیاهی شب!
طلای خالص موجود در طبیعت، دارای رنگ زرد است که طلای ۲۴ عیار نام دارد. طلای خالص بسیار نرم است و نمیتوان از آن برای ساخت جواهرات استفاده کرد. برای افزایش استحکام، دوام و شکلپذیری طلا را با فلزاتی مانند نقره، مس، نیکل، روی، یا پالادیوم ترکیب میکنند و آلیاژ طلا میسازند. ترکیب طلا با هریک از این فلزات علاوه بر تاثیر بر خواص مکانیکی آن موجب ایجاد رنگ های متفاوتی در طلا می شوند. از اینرو ما طلاها را علاوه بر رنگ زرد و سفید در رنگ های دیگر هم داریم که رنگ آن ها به درصد فلز اضافه شده بستگی دارد. ممکن است خیلیها طلای زرد را دوست نداشته باشند، این افراد میتوانند با انتخاب طلای سفید، صورتی یا حتی سیاه، گنجینه جواهرات خود را متنوع کنند. از مزایای داشتن طلا در رنگهای مختلف این است که میتوانید زیورآلات خود را با رنگ لباستان ست کنید و یا آن ها را در رنگی متناسب با رنگ پوستتان انتحاب کنید.
در حال حاضر رایجترین رنگهای طلای موجود در بازار، شش رنگ متفاوت زرد، سفید، صورتی، سبز، سیاه و بنفش است. جواهرسازان با انتخاب مقادیر تصادفی از فلزات مختلف در عیارهای طلا به جز عیار ۲۴ ، میتوانند رنگهای متفاوت و منحصر بفردی ایجاد میکنند. البته باید این نکته را هم مد نظر داشته باشید که ساختن آلیاژ طلا در هر رنگی امکانپذیر نیست. قبل از ایجاد آلیاژ طلا مهندسان مواد میبایست واکنش فلزات را در کنار یکدیگر بررسی کنند. چنانچه فلزات طبق مقادیر دقیق با یکدیگر ترکیب نشوند، آلیاژ نهایی مکن است بسیار شکننده یا بسیار سخت و محکم شود و امکان استفاده از آن برای ساخت جواهرات وجود نداشته باشد.
طلای زرد
رایجترین نوع طلا که در جواهرسازی استفاده میشود، طلای زرد است. طلای زرد تنها نوع طلاست که می تواند به صورت خالص و ۲۴ عیار ساخته شود، اما چون طلای خالص بسیار نرم است، طلای زردی که در جواهرات استفاده میشود طلای خالص نیست، بلکه یکی از آلیاژهای طلا است که از ترکیب طلای ۲۴ عیار با نقره و مس ساخته شده است. هر چه عیار طلا بالاتر باشد، سختی آن کمتر است و رنگ زرد آن پر رنگتر خواهد بود.
طلای زرد با قدمتی زیاد در واقع یک انتخاب کلاسیک است و در ساخت انواع جواهرات مانند گردنبند، گوشواره، انگشتر یا حلقه، دستبند، النگو و حتی پابند کاربرد دارد. از آن جایی که طلای زرد بیشترین قدمت را دارد میتوان گفت این رنگ طلا از انواع دیگر آن محبوبتر است. رایجترین انواع طلای زرد که در جواهرسازی استفاده میشود، طلای ۱۴ عیار و ۱۸ عیار است. طلای زرد ۱۴ عیار از ۵۸/۵ درصد طلا، ۲۹ درصد مس، و ۱۲/۵ درصد نقره و طلای زرد ۱۸ عیار از ۷۵ درصد طلا، ۱۵ درصد مس، و ۱۰ درصد نقره تشکیل شده است.
طلای سفید
از ترکیب طلای زرد با نیکل، مس، و روی، طلای سفید ساخته میشود. فلز دیگری که گاهی اوقات در ترکیب طلای سفید به کار میرود، رودیوم Rhodium است. طلای سفید ته رنگ زرد بسیار کمرنگی دارد و آبکاری رودیوم منجر به سفیدی و درخشش بیشتر طلا میشود. رودیوم در قالب روکش به جواهرات اضافه میشود و ساییده شدن روکش آن منجر به کدر شدن رنگ جواهرات میگردد. اگر روکش قسمتی از طلای سفید شما از بین برود، رنگ زرد طلای آن آشکار میشود. بنابراین اکر میخواهید طلای شما زیبایی و جلوه اولیه خود را بازیابد، میبایست آن را مجددا روکش کنید.
گاهی اوقات در ترکیبات طلای سفید به جای نیکل، پالادیوم به کار میرود. پالادیوم از گروه فلزات پلاتین است و در مقایسه با نیکل قیمت بیشتری دارد، اما واکنشهای آلرژیک آن به مراتب کمتر است. طلاجات سفیدی که از پلاتین به جای نیکل استفاده میکنند، قیمت به مراتب بالاتری دارند. اگر در ساخت طلای سفید از پالادیوم استفاده شده باشد، دیگر به روکش رودیوم نیاز نیست، چرا که پالادیوم نوعی رنگ خاکستری به طلا میدهد.
طلای سفید زیبایی و رنگ فوقالعادهای دارد و از لحاظ ظاهری به نقره شبیه است. تنها ایرادی که طلای سفید دارد این است که اگر حاوی پلاتین نباشد و روکش رودیوم در ساخت آن به کار رفته باشد، پس از مدتی روکش آن از بین میرود و باید مجددا روکش شود. طلای سفید ۱۴ عیار از ۵۹ درصد طلا، ۲۵/۵ درصد مس، ۱۲/۳ درصد نیکل، و ۳/۲ درصد روی و طلای سفید ۱۸ عیار از ۷۵ درصد طلا، ۱۰ درصد پالادیوم، ۱۰ درصد نیکل، و ۱۰ درصد روی تشکیل شده است. قیمت طلای سفید با طلای زرد تفاوتی ندارد و پس از طلای زرد بیشترین کاربرد را در جواهرسازی دارد.
طلای صورتی (رزگلد)
طلای رزگلد که به آن طلای صورتی یا سرخ هم گفته میشود از ترکیب طلا با مس به دست میآید. رزگلد دارای نوعی رنگ قرمز یا صورتی بسیار دلنشین است و در نورهای مختلف، ته رنگهای مختلفی از آن دیده میشود. هرچه مس استفاده شده در طلای رزگلد بیشتر باشد، رنگ طلا قرمزتر به نظر میرسد و هرچه مقدار مس کمتر باشد رنگ آن به صورتی نزدیکتر خواهد بود. معمولا به این ترکیب کمی نقره هم اضافه میشود.
طلای رزگلد در مقایسه با طلای زرد و سفید مدرنتر است و این روزها محبوبیت زیادی دارد. قیمت طلای رزگلد هم مانند طلای سفید، با قیمت طلای زرد تفاوتی ندارد. طلای رزگلد به دلیل دارا بودن مس و نقره نسبت به طلای زرد و سفید مقاومتر است و به دلیل رنگ خاصی که دارد برای تمام رنگهای پوست مناسب است. تنها عیب طلای رزگلد این است که نسبت به طلای زرد و سفید بیشتر نیاز به تعمیر دارد. اگر طلای رزگلد شما به تعمیر نیاز داشت، آن را نزد کسی ببرید که در زمینه تعمیر این نوع طلا مهارت داشته باشد.
به طور کلی سه نوع طلای رزگلد وجود دارد: طلای رزگلد، طلای قرمز و طلای صورتی. طلای صورتی ۱۸ عیار از ۷۵ درصد طلا،۲۰ درصد مس، و ۵ درصد نقره، طلای قرمز ۱۸ عیار از ۷۵ درصد طلا، و ۲۵ درصد مس، و طلای رزگلد ۱۸ عیار از ۷۵ درصد طلا، ۲۲/۵ درصد مس، و ۲/۷۵ درصد نقره تشکیل شده است. جواهرسازان میتوانند با کمی تغییر در این درصدها، رنگهای دیگری از طلای رزگلد ایجاد کنند.
طلای سبز
طلای سبز را به نوعی میتوان طلای زرد با ته رنگ سبز دانست، چرا که رنگ سبز این طلا بسیار روشن و کمرنگ است. طلای سبز از ترکیب طلای زرد با نقره ایجاد میشود، و گاهی ممکن است به این ترکیب، فلزات کادمیوم، نیکل و روی نیز اضافه شود. طلای سبز به تنهایی جلوه خاصی ندارد و زمانی میتواند زیبایی خود را نشان دهد که در کنار طلای زرد، سفید یا صورتی قرار گیرد. با توجه به اینکه طلای سبز نسبتا غیر معمول است، از آن در ترکیب با رنگهای دیگر و برای تکمیل طرح طلا استفاده میشود. برای مثال در جواهراتی که دارای طرح گل و برگ هستند، میتوان برگها را به رنگ سبز درآورد و جلوهای مضاعف به کار بخشید. امروزه استفاده از طلای سبز در حلقه ازدواج هم تا حدودی رواج پیدا کرده است.
طلای سیاه
همه ما با شنیدن طلای سیاه یاد نفت میافتیم! اما این فقط یک اصطلاح است، چرا که امروزه طلای سیاه واقعا در بازار وجود دارد. طلای سیاه به روشهای مختلفی ساخته میشود. یکی از این روشها به این صورت است که طلای زرد خالص را با یک فلز سیاه رنگ مثل کبالت ترکیب میکنند. معمولا سه قسمت طلای زرد با یک قسمت فلز یا آلیاژ سیاه ترکیب میشود تا طلای سیاه را ایجاد کند. در روش دیگر یک آلیاژ معمولی طلا را با فلزی مانند رودیوم Rhodium یا روتنیوم Ruthenium روکش میکنند تا به رنگ سیاه در آید. از معایب این روش این است که روکش سیاه جواهرات پس از مدتی ساییده میشود و جلوه اولیه خود را از دست میدهد، در نتیجه شما مجبورید مجددا جواهرات خود را روکش کنید. روش دیگر برای ساخت طلای سیاه اکسیداسیون فلز و سپس اضافهکردن زنگار یا پاتینا به آن است. روشهای دیگری هم وجود دارد که همه آنها موقتی هستند و پس از مدتی از بین میروند.
طلای سیاه به خاطر ظاهر خاص و جذابی که دارد این روزها محبوبیت زیادی پیدا کرده و از آن در ساخت زیورآلات و جواهرات استفاده میشود. طلای سیاه با داشتن رنگ منحصر به فرد میتواند تمامی نگاهها را به خود خیره کند. از طلای سیاه برای ساخت گوشواره، گردنبندهای ساده و حلقههای الماس استفاده میشود. قیمت این طلا به طراحی و وزن آن بستگی دارد و با قیمت طلای زرد متفاوت است.
طلای بنفش
طلای بنفش از ترکیب طلای زرد با دو فلز آلومینیوم و ایندیوم به دست میآید. ترکیب نهایی طلایی نسبتا نرم است، به همین دلیل از طلای بنفش معمولا در طرحهای پیچ در پیچ و در کنار طلاهای محکمتر استفاده میشود. طلای بنفش نسبت به رنگهای دیگر طلا فانتزیتر است و در حال حاضر چندان شناخته شده نیست. بنابراین اگر دوست دارید طلای بنفش داشته باشید باید آن را به جواهرفروشیهای مطرح سفارش دهید تا برایتان بسازند. از طلای بنفش برای ساخت گردنبند، سنجاق سینه، دستبند و انگشتر، البته در کنار رنگهای دیگر طلا استفاده میشود.
طلا در رنگهای دیگر
علاوه بر رنگ های ذکر شده در بخش های بالا، رنگهای دیگری از طلا هم در بازار وجود دارد، که مشابه طلای بنفش چندان مرسوم نیستند. از جمله این رنگها میتوان به طلای خاکستری، طلای آبی و طلای ارغوانی اشاره کرد. طلای خاکستری از ترکیب طلای زرد با نقره، منگنز و مس تشکیل میشود. طلای آبی حاصل ترکیب طلا و ایندیوم، و طلای ارغوانی نتیجه ترکیب کردن طلا و نوع خاصی از آلومینیوم میباشد.
نکاتی که باید موقع خرید طلا به آن توجه کنید:
شما کدام رنگ طلا را بیشتر دوست دارید؟
آیا از طرفداران سبک کلاسیک هستید و طلای زرد و سفید را ترجیح میدهید؟
یا عاشق ترکیبات مدرن طلا هستید و از رنگهای رزگلد و سیاه استقبال میکنید؟
آیا رنگ طلا در استایل شما مهم است؟
ارتباط رنگ طلا با رنگ پوست افراد چیست؟
آیا باید تناسب رنگ طلا و رنگ پوست در نظر گرفته شود؟
نظرات خود را با پریسان به اشتراک بگذارید.
دیدگاهها (0)