بایدها و نبایدهای خرید پابند طلا
قبل از خرید پابند طلا و پوشیدن آن در شرایط و موقعیت های متفاوت، بد نیست از...
ادامهسنگ های قیمتی هم مثل هر چیز دیگری دسته بندی های گسترده ای دارند. یکی از این دسته بندی ها، بر اساس چگونگی ساخت آنهاست. در مجموع می توان گفت یک سنگ قیمتی یا طبیعی است و یا آزمایشگاهی! نوع اول سنگ هایی هستند که به صورت اتفاقی یا در نتیجه جستجو و حفاری معادن استخراج می شوند. بشر هیچ دخالتی در شکل گیری آنها ندارد و بسیاری از آنها به دلیل نایاب بودن و فرآیندهای پرهزینه استخراج و پرداختکاری، قیمت بالایی دارند. اما نوع دوم سنگ های قیمتی هستند که با فناوری پیشرفته و در محیطی کاملا کنترل شده سنتز می شوند. کیفیت و ویژگی های ظاهری و ساختاری هر دو گروه کاملا یکسان است. با این تفاوت که سنگ های سنتز شده ارزان تر از نمونه های مشابه طبیعی هستند. اما در مورد اینکه کدام سنگ اصل است، نمیتوان یه طبیعی یا آزمایشگاهی بودن سنگ استناد کرد. چرا که هر دو سنگ کیفیت استاندارد را دارند. اما باید شناسنامه سنگ به طور دقیق و همراه با منشا پیدایش یا محل سنتز همراه سنگ ارائه شود.
سنگ های قیمتی مثل رنگین کمانی از رنگها هستند که به جواهرات و اکسسوریها روح میبخشند. این رنگها از دیرباز تا به امروز شگفتی بینظیری در دنیای جواهرات ایجاد کردهاند. این سنگها انواع مختلفی دارند. برخی از آنها در طبیعت و در دل پوستهی زمین بر اثر واکنشهایی تشکیل شدهاند. اما برخی دیگر ساختهی دست بشر هستند و در آزمایشگاهها و طی فرآیندهایی ساخته میشوند. تفاوت این دو نوع چیست؟ کدام باکیفیتتر است؟ پاسخ این سوالها را باهم در این مطلب مرور میکنیم:
همانطور که از نام آنها پیداست، در طبیعت یافت میشوند و انسان هیج دخالتی در شکل گیری آنها ندارد. مگر در استخراج، برش و صیقل دادنشان! سنگی که طبیعی است، بدون عملیات برش و پولیش و صیقل، درخشندگی چندانی ندارد. با توجه به ماهیت طبیعی بودن این سنگها، عجیب نیست که خواهان بیشتری داشته باشند. به ویژه سنگهایی که کمتر یافت میشوند، با قیمتهای نجومی به فروش میرسند. سنگ الماس یکی از نایابترین سنگهای قیمتی طبیعی است که یک قطعهی کوچک آن روی یک انگشتر ارزش بالایی به آن میبخشد.
علاوه بر سنگ های قیمتی طبیعی که در بخش قبل معرفی شدند، نوع دیگری از آنها وجود دارند که در آزمایشگاه و تحت فرآیندهای کنترل شده ساخته میشوند. سنگهای آزمایشگاهی به معنی سنگهای قلابی نیستند. چرا که کیفیتی برابر و گاهی حتی بهتر از نمونههای طبیعی خود دارند. سنگهای ساخت انسان دقیقا همان ترکیب شیمیایی و ظاهر سنگهای طبیعی مشابه خود را دارند. با این تفاوت که برخی رگههای ناخالصی که ممکن است باعث کاهش کیفیت و استحکام سنگ طبیعی شده باشد را ندارند. این مورد در واقع یک امتیاز مثبت برای سنگهای قیمتی آزمایشگاهی قلمداد میشود.
فناوری پرورش سنگ های قیمتی بسیار پیشرفته و در شرایط کنترل شده است. بنابراین نمیتوان آنها را از لحاظ کیفیت و ظاهر از سنگهای طبیعی تشخیص داد. جالب است که میتوان این سنگها را با قیمتی بسایر منطقیتر در مقایسه با سنگهای طبیعی خریداری کرد. مثلا یک الماس اصل طبیعی به جهت نایاب بودن، ارزش بسیار بالایی دارد. در حالی که یک الماس آزمایشگاهی با همان کیفیت را میتوان با قیمت پایینتری پیدا کرد.
یک سنگ قیمتی اصل چیزی شبیه به یک سنگ قیمتی طبیعی است. با این حال، اگر روی یک سنگ هر عملیاتی انجام شود تا ظاهر آن را بهبود بخشد، آن سنگ دیگر طبیعی نیست.
تولیدکنندگان طلا و جواهر با ابزار و امکاناتی که در اختیار دارند، ظاهر سنگ های قیمتی با کیفیت پایین را که در حالت معمول خریداری ندارند، بهبود میبخشند. این سنگهای کار شده اصل هستند، اما دیگر طبیعی به حساب نمیآیند. اما بازهم با اعداد و ارقام قابل توجهی معامله میشوند.
از آنجا که سنگهای قیمتی مصنوعی همان ترکیب مشابه با نمونه طبیعی خود را دارند، از نظر فنی میتوان آنها را اصل نامید. اما در صورت عدم ذکر منبع سنگ، این نامگذاری غیراخلاقی و فریبنده خواهد بود. اما با ذکر نام آزمایشگاهی یا سنتزی در مورد اسن سنگها میتوان آنها را اصل نامید. متاسفانه برخی فروشندگان سنگهای آزمایشگاهی را به جای نمونههای طبیعی و با قیمتی بسیار بالاتر آنها را به مشتری عرضه میکنند. در حالی که قیمت سنگهای آزمایشگاهی پایینتر از نمونههای طبیعی است.
خیر! میلیونها نوع سنگ طبیعی در طبیعت وجود دارد و صرفا طبیعی بودن تضمین کننده ارزشمند بودن یک سنگ قیمتی نیست. ویژگیهای ظاهری، کیفیت و فراوانی سنگها ارزش آنها را تعیین میکند. مانند هر صنعت دیگری، عرضه و تقاضا قیمت سنگ های قیمتی را بالا و پایین میکند. مثلا، دو سنگ قیمتی قرمز را با هم مقایسه کنید؛ یاقوت طبیعی با کیفیت بالا نایاب است و تقاضا برای خرید آن همیشه زیاد است. همینطور در برخی از مناطق استخراج یاقوت قرمز آشفتگیهای سیاسی وجود دارد که باعث اخلال در استخراج این سنگ میشود. و این موضوع قیمت سنگ را بسیار بالاتر میبرد. در مقابل یاقوت را با گارنت های قرمز مقایسه کنید؛ سنگی که بسیار زیبا که میتوان با قیمتی بسیار پایینتر از یاقوت آن را خریداری کرد.
برخی سنگ های قیمتی طبیعی بدون نیاز به جلا دادن یا هر عمل دیگری قابل استفاده هستند؛ گارنت ، پریدوت، هماتیت، الکساندریت و سنگ ماه از این سنگها هستند. اما بسیاری سنگهای دیگر مثل الماس، یاقوت و زمرد برای درخشان شدن نیاز به برش، پولیش و … دارند. در پایان باید بگوییم اگر شما هم عاشق استفاده از سنگهای قیمتی هستید، باید تا جایی که میتوانید در مورد سنگ های قیمتی و جواهرات مطالعه کنید و سپس برای مقایسه قیمت ها، در بین برندهای فروشندهی معتبر جستجو کنید. به تمام جزئیات و اطلاعات دقت کنید. اگر جایی سنگی قیمتی را با قیمتی ارزانتر از نرخ معمول پیدا کردید، باید شک کنید که آیا سنگ اصل است یا خیر!
برای هر سنگ قیمتی فاکتورهایی به جهت اصل یا تقلبی بودن در نظر گرفته میشود. حداقل سختی، مقاومت سایشی و سایر خواص مکانیکی در کنار ویژگیهای ظاهری مثل میزان شفافیت، بازتابندگی و درجه بندی رنگ. هر کدام از این ویژگیها توسط متخصصین این حیطه بررسی میشود تا کیفیت سنگ تعیین شود. در واقع تفاوتی ندارد که سنگ های قیمتی طبیعی باشند یا در آزمایشگاه پرورش پیدا کنند. چیزی که مهمتر است، ملاکهایی است که بیان شدند. برای اطمینان بیشتر حتما سنگ قیمتی را از شرکتهای قابل اعتماد تهیه کنید، به خصوص اگر عنوان طبیعی داشته باشند. قبل از پرداخت حتما از یک فرد متخصص درخواست کنید سنگ را بررسی و تأیید کند.
تصوراتی که در مورد الماس مصنوعی و الماس معدنی دارید نحوه ارزیابی کیفیت انواع سنگ قیمتی حقایق جذاب و شنیدنی از سنگ مروارید سنگ ماه تولد شما چیست؟ با خواص آن آشنایی دارید؟
دیدگاهها (0)