طلا 18 عیار : 4,900,000 تومان
0
سبد خرید شما خالی است !

قیمت جهانی طلا تحت تاثیر چه عواملی است؟

  • سارا چترنور
  • 30 ژانویه 2021
  • 0 نظر

بازار جهانی طلا در مدت های اخیر با نوسانات شدیدی روبرو بوده است. اما علت این نوسانات چه بود؟ و چرا قیمت جهانی طلا وارد این سیر صعودی یا نزولی قرار می‌گیرد؟ شما تا میزان از تجارت طلا سر در می‌آورید؟ طلا، این فلز گرانبها علاوه بر جنبه زینتی به عنوان یک سرمایه‌ی ارزشمند شناخته می‌شود. اگر به طلا به عنوان یک سرمایه نگاه می‌کنید، لازم است در مورد نوسانات قیمتی آن و عواملی که باعث این نوسانات هستند، مطالعه کنید. با اطلاع از این عوامل بهتر تصمیم می‌گیرید که فرصت خرید طلا چه موقع است و چه زمانی باید آن را بفروشید. این مطلب به بررسی عوامل و فاکتورهای موثر  بر قیمت جهانی طلا می‌پردازیم.

قیمت جهانی طلا- عوامل موثرند؟

عوامل تعیین کننده قیمت جهانی طلا

قیمت جهانی طلا به دلار محاسبه و نشان داده می‌شود. یکی از دلایل نوسان قیمت طلا در ایران همین تغییر ارزش دلار است. در این بخش مهم ترین عوامل موثر در بازار جهانی را طلا معرفی می کنیم:

  • نسبت طلا و قیمت دلار

ارزش طلا و دلار با هم در دو کفه یک ترازو قرار دارند و با افزایش یکی، دیگری کاهش می‌یابد. طلای بین المللی به دلار محاسبه می‌شود. و هرگونه اتفاقی که منجر به کاهش ارزش دلار شود، قیمت جهانی طلا را بالا می‌برد.

قیمت جهانی طلا- چه عواملی موثرند؟

  • طلا و تورم

ارزش طلا در هر دوره‌ای باعث شده مردم همواره آن را به عنوان یک سرمایه ارزشمند در شرایط متفاوت اقتصادی ببینند. در دوره رکود اقتصادی که دولت‌ها با مشکلات زیادی روبرو می‌شوند، مردم برای جلوگیری از برباد رفتن سرمایه‌ی خود، آن را به شکل طلا نگهداری می‌کنند. هرچه این شرایط بحرانی طولانی‌تر شود، ارزش طلا هم بیشتر می‌شود. چرا که این کالا به عنوان ابزاری در برابر تورم اقتصادی از دارایی‌های مردم محافظت می‌کند.

  • نسبت طلا و نرخ بهره

ارزش طلا و نرخ بهره در حالت عادی یک رابطه معکوس با یکدیگر دارند. در واقع نرخ بهره نشان دهنده رشد اقتصادی است. با پیشرفت اقتصاد قیمت دلار هم افزایش می‌یابد. همین باعث کاهش قیمت جهانی طلا می‌شود. از طرفی با رشد اقتصادی آمریکا و افزایش بهره بانکی، سرمایه گذاران به جای ذخیره اموال خود، ترجیح می‌دهند وارد فعالیت‌هایی با درآمد بیشتر شوند. خرید اوراق قرضه و فعالیت‌های صنعتی در دوران رشد اقتصادی بازدهی بیشتر دارد. به همین دلیل تقاضای خرید طلا کاهش پیدا می‌کند. چرا که طلا یک سرمایه بدون بهره است که در این روال سود چندانی نصیب سرمایه دار نمی‌کند.

قیمت جهانی طلا و نرخ بهره

  • رشد اقتصادی در اقتصادهای کلیدی دنیا

همانطور که پیش از این بیان شد، رشد اقتصادی کاهش دهنده‌ی نرخ بهره است. که این دلیل محکمی برای کاهش قیمت جهانی خواهد بود. در سال 2016 با انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده، تغییرات گسترده‌ای در برنامه‌های اقتصادی ایجاد شد. کاهش شدید مالیات‌ها و تقویت زیرساخت‌ها در این دولت باعث شد در مدت کوتاهی اقتصاد آمریکا رشد چشمگیری داشته باشد. در این شرایط سهامداران دارایی‌های خود را وارد چرخه‌ی اقتصاد کردند. آنان ترجیح می‌دادند دارایی‌های خود را از طریق خرید سهام افزایش دهند، تا اینکه طلا انبار کنند. در طول این مدت همزمان با افزایش شاخص سهام، قیمت جهانی طلا به شدت کاهش پیدا کرد.

  • اتفاقات سیاسی و جفرافیایی

مسائل و اتفاقات خوب و بد سیاسی به صورت مستقیم یا غیر مستقیم بر دنیای اقتصاد و به ویژه قیمت جهانی طلا تاثیرگذارند. معمولا در زمان وقوع آشفتگی‌های سیاسی طلا روندی رو به رشد نشان می‌دهد. بحران‌هایی مانند جنگ یا پاندمی‌های فراگیر تاثیر منفی بر سایر بازارهای مالی دارند. در واقع پس از هر شوک منفی که در بازارهای مالی رخ می‌دهد، سرمایه داران دارایی‌های خود را وارد پناهگاه امن طلا می‌کنند. این افزایش تقاضا منجر به پرواز قیمت جهانی طلا می‌شود.

قیمت جهانی طلا- عوامل سیاسی

  • همبستگی طلا با سایر دارایی‌های مهم

برخی اقتصاددانان معتقدند ارزش طلا وابستگی چندانی به سایر دارایی‌های ارزشمند ندارد. در واقع این گروه نشان داده قیمت جهانی طلا هیچ ارتباط معنا داری با سهام معتبر دنبا ندارد. اما شواهد نشان می‌دهد هرگاه ارزش سهام کاهش پیدا می‌کند، قیمت طلا افزایش پیدا می‌کند. در واقع می‌توان گفت بین ارزش سهام و طلا یک رابطه معکوس فرض کنیم. در هر حال طلا کالایی است که سبد دارایی‌های شما را از نوسان در امان می‌دارد. چرا که با وقوع حوادث و کاهش ارزش سهام، این قیمت طلاست که تحت تاثیر این زیان‌ها کاهش نمی‌یابد.

قیمت جهانی طلا- فاکتورهای موثر

  • طلا به عنوان یک ارز جایگزین

استدلالی که در سال‌های اخیر مورد توجه اقتصادهای کلان قرار گرفته است. چاپ گسترده‌ی ارز در بانک‌های مرکزی کشورها، ارزش آنها را کاهش داده است. بنابراین اغلب بانک‌ها و خزانه‌های دولتی ترجیح می‌دهند سرمایه‌ی خود را به صورت طلا نگهداری کنند.

 

  • سیاست پولی بانکی اقتصادهای برتر دنیا

در این مورد، صحبت در مورد سیاست پولی بانکی غول‌های اقتصاد دنیاست. بانک مرکزی ایالات متحده، بانک مرکزی اروپا و بانک ژاپن در این سیاست بسیار تاثیر گذارند. نرخ بهره‌ای که هر سال توسط این بانک‌ها تعیین می‌شود، قیمت طلا را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در سال 2011 نرخ بهره توسط بانک‌های مرکزی و فدرال نزدیک به صفر تعیین شد. این عدد منجر به افت قیمت طلا نسبت به دوره‌های پیشین شد.

 

دیدگاه‌ها (0)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *